Netes varázsszavak: mire keresnek a legtöbben a Googleban?

Szerző: -cm- Forrás: digibiz.hu
Márkanévként keresőszónak lenni, és úgy bekerülni a kategória 10 legkeresettebbje közé bizony keveseknek sikerül. Ráadásul a befutók közt egészen meglepőek is vannak, vezető helyen van az OTP, a Vatera, a download kifejezés és a menetrend szó. Megnéztük, 2004-től napjainkig melyek a legnépszerűbb Google keresőszavak, és azt is, hogy kinél lóg ki a lóláb.

Kereskedelmi kereső: az aukció mindent tarol

2004 az áruházak éve volt, az 5 legnépszerűbb vásárlással kapcsolatos keresőszó sorrendben az "áruház", a "metro", a "tesco" az outlet és a "metro áruház" volt, bár abban nem vagyunk biztosak, hogy a Google által Metrónak vélt keresőszót minden egyes user áruházat keresvén pötyögte be.... A top 10-be egyébként ezeken kívül áruházként bekerült még az "árkád" és a "shop" is, amiből pedig az is következik, hogy mindössze 3 olyan keresőszó volt, amely nem hagyományos üzletként végzett az élen: ez volt a "cipő", a "nike" és az "óra". Online boltra való keresés ekkor mindössze nyomokban volt föllelhető, az is le lett tudva a "shop" kifejezéssel, már ha ezt egyáltalán egyértelműen betehetjük az online skatulyába.... Főleg, hogy 2005 egyik nagy vesztese éppen ez utóbbi szócska, valamint az "óra" lett. Ezeket mint keresőszót kiszorított a "media markt" és az adidas. Ráadásul a top 5-ben nem csak áruházak voltak ebben az évben, a negyedik helyre ugyanis bepofátlankodott a "cipő".

Ettől függetlenül összességében a 2005-ös évben is újfent nyertek az áruházak, immáron 7:3-ra az egyéb ellen - az online vásárlást sejtető kifejezések pedig teljesen hiányoztak a keresőszavak közül ebben az évben. Az netes áruházak keresőkifejezései csak 2006-ban szivárogtak be a top 10-ba: a "vatera" ekkor helyből a 4. helyen nyitott, hogy aztán egy évvel később elfoglalja az 1. helyet, ahol azóta is csücsül. 2007-ben aztán csatlakozott "teszvesz" is az élbolyhoz: a keresőszó a 7. helyen debütált, majd 2008-ban fölkúszott az 5., 2009-ben pedig a második helyre, hogy aztán 2010-ben a harmadik helyre parancsolja vissza az ismét feléledő "cipő". Online kereskedelemre utaló keresőszóként az elmúlt 3 év 10-es ragsorában a két aukciós áruházon kívül egyébként egyedül a "webáruház" tűnik föl: ez 2008-ban köszönt be a legutolsó helyen, hogy aztán 2010-re fölküzdje magát a 4. helyre. Ezeket leszámítva az élboly lényegében nem változott: a 2004-es nagyágyúk közül a "cipő", a "tesco" a "nike", az "outlet" és az "óra" továbbra is a top 10-ben pózol.



A telek lett a vesztes
Az ingatlanos keresőszavak mezőnye mondhatni unalmasan alakult az elmúlt bő 6 évben: az "eladó" és "ingatlan" varázsszavakat nem lehetett kivakarni az első két helyről, még csak a sorrendjük sem változott - bár nem tesszük a kezünket a tűzbe azért sem, hogy az "eladó"-t csak ingatlanra vadászók gépelték be a keresőbe. A mezőny többi tagja nagyjából fix volt, a "lakás", az "albérlet", a "kiadó", a "ház", a "lakópark" és a "telek" -  no és persze ezek többesszámai - előzgetik egymást oda-vissza a rangsorban. Az egyetlen érdekesség nagyjából az, hogy 2005 után a "telek" már nem volt a top 10-ben, és 2007. után a "lakópark" is kiment a keresődivatból.



Örök bútordarabok

Ami az otthon és kert témakörét illeti, nem vitás, hogy a "bútor" és az "ikea" visz mindent, ugyanis 2004 óta ebben a sorrendben terpeszkednek a csúcson. Folyamatos tuti befutó még a "mosógép" és a "fürdőszoba", valamint 2006 óta a "praktiker" és az "obi". No és persze a virág, bár ez esetben is esélyes, hogy nem a lakásdekoráció vagy a kerti virágágyás dobja meg a számokat, hanem a esküvők, a temetések, az anyák napja, a név- és születésnapok. A törzsgárdatagok mellett ebben a kategóriában egyébként szinte minden évben van egy-egy feltörekvő titán, amely a következő évben aláhull, vagy egy kis kihagyás után ismét visszatér; ilyen a 2004-es év "bosch", "whirlpool" és "csempe" keresőszava, amelyek ezt követően végleg kiszorultak a top 10-ból, vagy 2005 "rózsa" szava, amely 2010-ben köszön újra vissza. De ilyesmi a 2009-es év kandallója is, amelynek fölfutását nyilván nem nagyvárosi romantika, hanem a gázárak és a válság magyarázzák. 





Mindörökké tekerés

A pihenés témakört rendesen uralja a "kerékpár", és annak minden létező szinonimája, a kifejezést 2004-óta semmi nem tudta letaszítani a trónról. A "lovak", a "ló", a "lovas" ugyancsak folyamatosban a top 10-ben tobzódnak, ahogyan a "horgászat" és a "horgász" is. Ez utóbbival kapcsolatban érdekesség, hogy 2009-ben a horgásztó tört be az élbolyba önálló keresőszóként, 2010-ben pedig a "haldorádó" dobbantott egyenesen a 7. helyre - a webáruháznak ezúton is gratulálunk, mert ha a horgász"-t nem is, de a "horgászatot" sikerült lenyomnia, ami azért nem kis eredmény, tekintve, hogy saját kategóriájában még az "ikea" sem tudta maga alá gyűrni a "bútort". Érdekesség az is, hogy 2006 és 2008 között az "airsoft" jött föl, mint a talajvíz, hogy aztán 2009-ben stagnáljon, 2010-ben pedig kicsit visszaessen a népszerűsége. Ennél még érdekesebb, hogy 2004-ben és 2006-ban a "fegyver" is bekerült a top 10-be, bár kötve hisszük, hogy az előkelő helyet az airsoftnak vagy bármi másnak köszönheti. Főleg, hogy a kereső szó 2006 után el is tűnik az élvonalból. És mielőtt elfelejtenénk: 2006 óta a camping is kegyvesztett lett, vagy ha nem is lett az teljesen, de a top 10-ből biztosan kiesett.



Fitten a csúcson

Szépségápolás ügyben mindenki egyértelműen a fittnesz-re gerjed, ráadásul "fitness"-ként pötyögi be mindezt a keresőbe, holott ez a szó már jó ideje magyarul írandó. A témakör másik nagy slágere a "haj" és a "frizura", és ezek szinonimái, amelyek egy kivétellel összesen 4 helyet foglalnak a top 10-eken belül. Bár némi hibalehetőségnek itt is látjuk esélyét, mert nem valószínű, hogy a "hair"-t beírva senkit ne érdekelt volna a musical... Tündöklések és bukások is kivehetők az idő múltával: "norbi"-t 2008-ban ejtették, legalábbis a top 10-ből, míg az "avon" 2007-ben debütált, és azóta is tartja magát - kozmetikai márkaként egyedül. Érdekes az is, hogy míg "tetoválás" és "tattoo" iránt folyamatos az érdeklődés, addig a "pearcing" 2005 óta kegyvesztett lett. A műköröm viszont 2009-ben kezdte intenzíven érdekelni a népeket.