Létezik Facebook etikett?!

Mire is valók a közösségi oldalak?
/iwiw,Facebook,Twitter,Myspace/

Ahhoz, hogy ezt megértsük először is, nem azt kell nézni, hogy jelenleg sokan mire is használják!
Amire eredetileg ki lett találva az az, hogy az emberek a világháló segítségével egyrészt megtalálhassák, ismerőseiket, barátaikat esetleg eltűnt rokonaikat illetve ezekkel közösségeket csoportokat alkothassanak s ebben a csoportban egymással megosszanak tartalmakat, kivel mi történik, mi történt stb. Közösségi oldaltól függően az egy csoportba tartozok láthatják, hogy a csoport tagjai éppen miről gondolkodnak, milyen filmet, képet cikket kedvelnek vagy éppen ők mit töltöttek fel valamilyen megosztóra. Esetleg a csapat tagjai megosztják egymás között üzleti információkat is , hol mit vásároltak, mivel foglalkoznak, mit árulnak esetleg ők maguk stb.

Ennek más irányú változata mikor cégek, üzleti vállalkozások hoznak létre Facebook oldalt reklám céljából, illetve, hogy azon keresztül tartsák a kapcsolatot régi és leendő ügyfeleikkel.
Ez mindezidáig szépen is hangzik hisz lehetőséget ad arra, hogy emberek kis zárt közösségeket alkossanak, ahol ismerik egymást és tudnak egymás dolgairól.

A probléma vagy nehézség ott kezdődik el mikor pusztán ismerkedési, üzleti vagy csak úgy érdekből elkezdünk ismerősöket bejelölni úgy, hogy igazából soha nem ismertük az illetőt csak valami kényszer vitt rá, hogy rákattintsak az ismerősnek, jelölöm gombra. Persze az esetek többségében ezt vissza is szoktuk jelölni, vagyis elfogadjuk talán mert, mit számit, ki foglalkozik ezzel, miért ne? Ha esetleg nagy ritkán jön egy: Honnan is ismerjük mi egymást visszakérdezés, akkor gyorsan kihátrálunk és ha lehet töröljük a megkeresést!
És innentől kezdve hígulnak fel a dolgok és vállnak terhessé és unalmassá s ami legrosszabb követhetetlenné!
Mert ha tele van a listám, az üzenőfalam a Facebook kezdőlapom egy rakás olyan ember bejegyzésével, amihez semmi közöm, nem ismerem őt, és nem is érdekel, amit csinál, akkor elveszti azt a szépségét, amit az okozott volna, ha csak olyanok vannak rajta akikről még azt is tudom, hogy ha kis gift szíveket küldözget vagy unaloműzésből Farm ville játékokat, játszogat, azt miért teszi. De mikor a tök ismeretlen XY már a húszadik szívecskét, ajándékot küldi, próbál meghívni valami idétlen játékra, vagy szinte percenként jelöl be valami hülyeséget a neten, s egymás után már a húszadik bejegyzés tőle származik, akkor kezd fel menni a pumpa. Ilyenkor szoktam én megkeresni a felhasználó törlése menüpontot és fogadom meg, hogy többet nem jelölök be senkit ismeretlenül, és nem fogadom el ismeretlenek bejelölését!

Az MLM rendszerek tagjai megfogyatkozott névlistájuk pótlására előszeretettel használják az ilyen közösségi oldalakat, hogy bemutassák nagyszerű üzleti lehetőségüket, vagy éppen felkeltsék az érdeklődést azáltal, hogy üzleti sikereiket ecsetelik, utazásaikról, legújabb autójukról vagy csak annak álmáról beszélnek. Ezzel nincs is probléma, hisz sokszor ez visz színt az egyébként elég szürke folyamatokba. Azonban ha valaki üzletileg akarja használni a Facebookot fontos, hogy néhány etikai szabályt betartson, persze, csak ha zavarja, hogy mindenki kiutálja a közösségből!

1. Ne te vegyél fel mindenkit ismerősnek úton út félen csak, hogy minél több embernek nyomathasd a marketingszövegedet! Válj a szakmádnak, annak amit képviselsz a szaktekintélyévé, szakértőjévé, legyen ennek megfelelő színvonalú honlapod, blogod ahol saját írásaiddal hívod fel az emberek figyelmét magadra! Ha ott népszerűvé válsz és bejelölnek ismerősnek azt fogadd el, az ilyen emberek csüngeni fognak a bejegyzéseiden!
A többi ismeretlen ismerősből sose fogsz profitálni, unszimpatikusnak, magamutogatónak fognak tartani!
2. Soha ne légy tolakodó, ne rohand le a közönséget és akarj mindenkit beszervezni a te csapatodba! Tartsd magad az udvarlás fázisában, légy lassú, cserkészd be a társaságot. Legyél mértékletes, ne szólj hozzá mindenhez, ne oszd az észt ne te akarj a vezéregyéniség lenni! Legyél szelíden a háttérben és csak akkor szólj ha tényleg van mondanivalód ne akkor amikor már úgy érzed, hogy hiányzik a neved az oldalról!

3. Légy visszafogott, nem kell úton útfélen mindent lájkolni, ne csinálj olyat hogy egymás után 20 bejegyzés is tőled származik! Elhisszük, hogy neked minden film tetszik a Youtubeon de azért ne felejtsd a kezed a megosztom gombon! Ne használd a csillogó villogó gifteket, szívecskéket, és giccses alkalmazásokat. S ne engedd, hogy az idődet bugyuta játékok rabolják el!

4. Ez nem a rowiw és nem társkereső oldal, ezért mellőzd a magamutogató, ruha nélküli, tested alakod stb kiemelő képeket ha lehet, a magad védelmében és érdekében is!!

5. A spam itt se megengedett, ezért ne küldözgess kéretlen üzeneteket, meghívókat és ne bökj meg senkit csak merő kedvtelésből!

Ha mindezeket a szabályokat megtartjuk, akkor szerintem egy nagyon izgalmas, tartalmas közösségi oldalt kapunk ahol érdemes lesz mindig fent lenni akár magánemberként akár üzletileg is!
Ha te máskép gondolod vagy szerinted van még valami amit te belefoglalnál egy Facebook etikettbe, etikai kódexbe akkor kommentelj, írj hozzászólást!

No Response to "Létezik Facebook etikett?!"

Megjegyzés küldése